nedeľa 13. novembra 2011

Kondičný tréning v sebaobrane

V posledných rokoch znovu prichádzajú do módy rôzne bojové umenia a sebaobranné cvičenia. Do popredia sa v súčasnosti dostávajú skôr neznáme, exotické bojové športy ako Krav maga, Taekwondo, Capoeira, Systema a iné.
Dalo by sa dokonca povedať, že prevádzkovanie týchto športov sa stáva módnou záležitosťou. Pokúsme sa nájsť odpoveď, aký majú "martial arts" vzťah k fitness. Či sa dajú tieto sebaobranné systémy skĺbiť s fitness, posilňovaním a kondičným cvičením? V našom miniseriáli o kondičnom tréningu v sebaobrane sa  presvedčíme, že áno a to aj v zábavných formách.

Ako osobný tréner v kondičnom tréningu sebaobrany odporúčam, že by sme sa mali v prvom rade sústrediť, podobne ako klasickom kondičnom tréningu, na niekoľko hlavných aspektov (vytrvalosť, obratnosť, pružnosť, rýchlosť a sila). V druhom rade by sa zaradil tréning so špecifickými prvkami sebaobrany a do tretice by sa mohli pridať aj úpolové hry.

Je potrebné si uvedomiť, že rozvoj vytrvalosti, obratnosti, pružnosti a rýchlosti nie je potrebné rozvíjať až ku špičkovým výkonom. Stačí byť vytrvalý len natoľko, aby bolo možné absolvovať bez nadmernej únavy výcvikové lekcie, v ktorých sa látka opakuje. Okrem cvičenia je potrebné byť neustále v takej telesnej kondícii, ktorá by stačila na to, aby bolo možné kedykoľvek a kdekoľvek sebaobranný zásah uskutočniť.

Telesná kondícia, ktorá nás zaujíma na sebaobrana sa zásadne líši od kondície, aká je potrebná v súčasnom vrcholovom športe. Tam sa treba na výkon pripraviť k určitému času a miestu. V sebaobrane je potrebné byť pripravený neustále. V športe je treba podať výkon pokiaľ možno rekordný, ktorý je ďalej racionálne nevyužitý, v sebaobrane je to výkon, ktorý je zmysluplný.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.