streda 4. augusta 2010

Ľudia sa tento rok zadlžujú o desatinu viac ako vlani

Požičať si na nové bývanie, auto či dovolenku by malo byť opäť ľahšie. Banky totiž ľuďom požičiavajú približne ako pred krízou. Môže za to rast ekonomiky, nízke úrokové sadzby či dobré hospodárske výsledky bánk. Banky so zlepšujúcou sa ekonomikou uvoľňujú podmienky úverovania.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska od začiatku roka rastie objem nových úverov pre obyvateľstvo. V mesiaci jún bol dokonca poskytnutý najvyšší objem úverov od marca roku 2008.

Pracujúci ľudia sú si viac istí zamestnaním a neboja sa znova zadlžovať. ,,Aj preto očakávame, že pôžičky pre obyvateľov budú v tomto roku rásť od 10 do 15 percent," povedala Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne. ,,Úvery sú dostupnejšie hlavne vďaka očakávaniam pozitívneho vývoja nezamestnanosti. To sa premieta v postupnom uvoľňovaní podmienok na poskytovanie úverov," doplnil Boris Fojtík, analytik Tatra banky. Na druhej strane je tiež vysoký dopyt po pôžičkách zo strany ľudí. ,,Môžu za to nízke úrokové sadzby najmä pri úveroch na bývanie," dodal Fojtík.

Medziročný nárast je spôsobený aj porovnávaním s krízovým rokom 2009. ,,V časoch krízy banky požičiavali nerady a ľudia sa báli zadlžovať," doplnil Vladimír Vaňo, hlavný analytik Volksbank Slovensko. Pre krehký hospodársky rast banky stále hodnotia klientov stále prísnejšie ako v roku 2008.

Najväčší medziročný nárast v objeme požičaných peňazí zaznamenali úvery na bývanie. ,,Vysoký záujem ľudí o tieto pôžičky je vďaka poklesu cien nehnuteľností. Tiež úrokové sadzby sú na historicky najvýhodnejších úrovniach a banky sa opäť vrátili k stopercentnému financovaniu nehnuteľností," zhodnotila Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Objem všetkých úverov na nehnuteľnosti medziročne vzrástol o 12,2 percenta, pri ostatných úveroch o 9,5 percenta a spotrebiteľské úvery vykázali nárast o 8,1 percenta. Text seo, pôžičky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.