pondelok 26. apríla 2010

Čo je to ročná percentuálna miera nákladov

Ročná percentuálna miera nákladov (RPMN) by mala umožňovať jednoduché porovnanie nákladov na spotrebiteľský úver, o ktorom uvažujete, s nákladmi na iné spotrebiteľské úvery ponúkané konkurenčnými splátkovými spoločnosťami alebo bankami.

RPMN sa vypočítava z výšky poskytnutého spotrebiteľského úveru a celkových nákladov spotrebiteľa, ktoré sú so spotrebiteľským úverom spojené (úrokov a poplatkov). RPMN patrí medzi základné informácie, ktoré je veriteľ (banka alebo splátková spoločnosť) povinný poskytnúť spotrebiteľovi už pri ponuke spotrebiteľského úveru. RPMN musí byť uvedená aj v zmluve o spotrebiteľskom úvere. Ak nie je RPMN uvedená v zmluve, spotrebiteľský úver sa považuje za bezúročný a bez poplatkov.

Ale pozor, z uvedenej zásady platí množstvo výnimiek! Zákon pripúšťa aj zmluvu bez RPMN a to v prípade, ak ju „nemožno určiť“. Niektorí veritelia túto skutočnosť využívajú, avšak spotrebiteľ musí byť pred uzavretím zmluvy informovaný o úverovom limite, o nákladoch spotrebiteľa spojených so spotrebiteľským úverom, o spôsobe výpočtu ročnej percentuálnej miery nákladov, o podmienkach, kedy môže byť zmluva zmenená, a o spôsobe a termíne skončenia zmluvného vzťahu.

Okrem toho, do výpočtu RPMN sa nikdy nezahrňujú:
  • sankcie, ktoré si voči vám môže uplatniť veriteľ v prípade neplnenia zmluvy,
  • poplatky, ktoré ste povinný zaplatiť pri kúpe tovaru alebo služby,
  • poplatky za prevod peňažných prostriedkov,
  • poplatky za udržiavanie účtu, ktorý bol zriadený na prijímanie vašich platieb,
  • členské príspevky pre profesijné a záujmové združenia alebo skupiny,
  • poplatky za poistenie alebo záruky.
Nedajte sa zlákať nízkou ročnou percentuálnou mierou nákladov (RPMN) pre pôžičky. Kalkulujte vždy so všetkými nákladmi, ktoré vám so spotrebiteľským úverom vzniknú, teda aj s tými, ktoré sa do výpočtu RPMN nezahrňujú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.